Knihovna
Spisovatelé
Literatura
O čaji
Ex libris
... a navíc

 

Základní postup pro přípravu čaje:
    China - tea ceremony
  • předehřejeme čajovou konvici (nejlépe porcelánovou nebo keramickou) tím, že ji do čtvrtiny naplníme vodou

  • vodu vylijeme a do konvice nasypeme čaj (asi jednu čajovou lžičku na každých 1,5 dl vody a podle anglického zvyku ještě jednu lžičku čaje navíc pro konvici) - u zlomkových čajů by měla být lžička navršená, u listových čajů pak zarovnaná

  • opláchneme vodou odpovídající teploty (asi do poloviny konvice):

  • - u čínských zelených čajů 70 - 80 °C
    - u japonských zelených čajů 60 - 70 °C
    - vroucí vodou u černého čaje
  • konvicí zatočíme a vodu okamžitě vylijeme škvírou mezi stěnou a víčkem; tím se listy opláchnou a nahydratují; v tomto okamžiku začnou vydávat vůni, podle které lze poznat kvalita čaje

  • na příslušnou teplotu ohřejeme odměřené množství vody a vlijeme je do konvice

  • necháme čaj louhovat po doporučenou dobu, občas zamícháme (není příliš vhodné používat kovovou lžičku); většinu čajů černých louhujeme 3 až 5 minut, čaje zelené asi 1 až 4 minuty, čaje bílé a polofermentované 5 až 7 minut

  • naléváme do šálků (přes bambusové či nylonové sítko)


© marta-b 2004-2010