Knihovna
Spisovatelé
Literatura
O čaji
Ex libris
... a navíc

 

Jak se dělí čaje?

Rostlinu čajovníku lze zpracovat různým způsobem a tím také vzniknou různé druhy čaje, podle čehož se dělí do několika základních skupin. Čaje samozřejmě lze dělit i podle země původu, doby sklizně, plantáže nebo nadmořské výšky, ale my se dnes zaměříme na již zmíněné základní dělení podle toho, jak se čajovník zpracovává.

  • čaj černý - v Číně nebo Japonsku se mu díky barvě nálevu říká také červený; stimuluje činnost slinných žláz a zahání žízeň. Vyrábí se v Africe, Asii, Oceánii i Americe, ale nejlepší černé čaje pochází z Číny, Indie, Srí Lanky, Keni, Tanzánie a Nepálu.

  • čaj zelený - narozdíl od čaje černého vůbec neprochází zelený čaj oxidací a tím zůstanou zachovány všechny jeho vlastnosti. Zelený čaj má proto výraznější chuť a aroma. Při jeho výrobě se např. v Číně pouze praží, v Japonsku propařuje nebo se jen opeče. Kvalitní zelené čaje se vyrábějí v Číně, v Japonsku a na Tchaj-wanu.

  • oolong - je čaj, který prochází oxidací jen částečně, říká se mu také polozelený; sběr čajových lístků se provádí v době jejich největší zralosti. Čaje oolong jsou typické svojí vyváženou chutí, která někdy působí jakoby "připečeně". Vyrábí se v Číně a na Tchaj-wanu.

  • čaj bílý - neprochází žádným mechanickým zpracováním, a proto je nejvíc podobný čertvému přírodnímu čaji; při výrobě je pouze sušen. Vyniká svou chutí, dalo by se říci, že je to přímo čajová delikatesa.

Čínský znak pro slovo ČAJ:


© marta-b 2004-2010